Több állat homoszexuális, mint gondolná

Infostart
2006. november 19. 11:10
A másik hím uszonyán lovagló kardszárnyú delfinektől a nemi szervüket egymáshoz dörzsölő nőstény törpecsimpánzokig az állatvilág mindenféle életstílust tolerál. Az oslói egyetem Természettudományi Múzeuma a közelmúltban nyitotta meg kiállítását "Természetellenes?" címmel, ahol 51 olyan állatfajt mutatnak be, amelyeknél előfordul a homoszexualitás. Ez a világ első ilyen témájú tárlata.

"A homoszexualitást több mint 1500 fajban figyelték meg, és közülük 500-nál részletesen leírták a jelenséget" - nyilatkozta a LiveScience internetes portálnak Petter Bockman, a kiállítás szervezője.

A homoszexualitás fogalmát azonban ritkán vitatják meg a tudományos közösségben, és gyakran elutasítják mint természetellenes dolgot, mivel haszontalannak tűnik a fajfenntartás mindenek előtti célját tekintve.

Azonban nem mindig a fajfenntartás a végső cél, mivel sok állat, köztük az ember is, többször bocsátkozik szexuális tevékenységbe, mint ahányszor a szaporodás szempontjából szükséges lenne.

Ilyenkor óhatatlanul adódik a feltételezés, hogy csupán az élvezetért kerül sor a nemi érintkezésre.

Egyesek viszont azzal érvelnek, hogy a homoszexuális kapcsolatoknak jelentősebb természeti okuk van a puszta örömszerzésnél: nevezetesen evolúciós haszonnal járnak.

Az azonos ivarú állatok közti közösülés szövetség kötésre és védelemre is felhasználható. Olyan helyzetekben, amikor egy faj biszexuális, a homoszexuális kapcsolatok lehetővé teszik az állatnak, hogy csatlakozzék egy csoporthoz.