A teknősök lehetnek az első áldozatok

Infostart
2006. november 17. 13:32
A klímaváltozás különösen veszélyezteti a vándorló állatokat, közülük is elsősorban a tengeri teknősöket és a madarakat - állapította az ENSZ egy közelmúltban publikált jelentése.

A tanulmány szerint az emelkedő hőmérséklet azért érinti különösen érzékenyen a teknősöket, mert ennek hatására megváltozik a hímek és a nőstények aránya, a tojásokból sokkal több nőnemű egyed kel ki.

A Maláj-félsziget egyes részein máris kizárólag nőstény teknősök bújnak elő a homokból.

Egyes teknősfajok ráadásul gyakrabban betegszenek meg a melegebb vizekben, valószínűleg a virulensebb élősködők és kórokozók miatt.

A vándorló madarak sem néznek könnyebb jövő elé, mivel sok esetben evolúciós léptékkel mérve hihetetlenül gyors változásokhoz kellene alkalmazkodniuk.

A pihenő- és fészkelő helyeket romboló emelkedő tengerszint, a talajerózió, valamint a heves viharok becslések szerint a vándorló madárfajok ötödének létét veszélyezteti.

Egyes állatok ugyanakkor alkalmazkodtak az eddigi változásokhoz. A barázdás bálnák például új táplálkozási területeket fedeztek fel, és új fajokat is felvettek az étlapra.