A gének segítségével legyőzhetik a kövérséget

Infostart
2006. november 10. 08:00
A stressz oldásaként alkalmazott evés az elhízás legfőbb oka a fejlett országokban, ezért a kutatások a stresszel összefüggő túlevésért vagy alultápláltságért felelős gének kikapcsolására irányulnak - mondta a Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézetének igazgatója az InfoRádióban.

Tompa Anna az Életmód Konferencia alkalmából hangsúlyozta: az életmód-kutatás új irányzata képes arra magyarázatot kínálni, miért vannak nagyevők, miért szokik rá valaki a dohányzásra, vagy miért lesz alkoholista.

Az emberre jellemző 20-25 ezer gént jól ismerjük, ezek kifejeződését tudjuk követni, és meg tudjuk állapítani, hajlamos-e valaki arra, hogy kövér, de legalábbis túlságosan nagy étvágyú legyen - tette hozzá.

Magyarországon a felnőtt lakosság fele túlsúlyos vagy kövér. A Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézetének igazgatója szerint ebben jelentős szerepe van a stressznek, és az embereket körülvevő környezetnek.

A stressz hatására bizonyos gének elnyomódnak, illetve felszabadulnak a táplálkozás hatására. A gének kifejeződését lehet gátolni és elősegíteni, elképzelhető, hogy fiatalkorban a gének változásával lehet befolyásolni a testtömeget - állapította meg a szakember.

Tompa Anna hangsúlyozta: a stressz miatti kövérséget nem lehet életmódváltással leküzdeni, csak az orvosi beavatkozás segíthet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást