Beválhat az új csodaszer

Infostart
2006. november 8. 05:40
A HIV-vírus leküzdésének ígéretes módszerével kísérleteznek amerikai kutatók, és az eddigi eredmények reményt adnak arra, hogy a génterápia segítségével az eddigieknél hatékonyabban lesz kezelhető az AIDS.

A Pennsylvania Egyetem kutatói az új eljárást öt olyan HIV-vírussal fertőzött, AIDS-beteg emberen próbálták ki, akiknél nem járt eredménnyel a hagyományos gyógyszeres kezelés.

Az orvosok HIV vírussal fertőzött T-immunsejteket emeltek ki a vérből, módosították a kórokozó genetikai információját hordozó ribonukleinsavat (RNS), képtelenné téve a vírust a szaporodásra. A módosított vírust hordozó fehérvérsejteket juttatták vissza a szervezetbe.

A kilenc hónapos kísérlet alatt az öt betegből négynél stabilizálódott a vírusok száma, egyiküknél pedig drasztikusan csökkent, miközben a T-sejtek száma szinten maradt, vagy nőtt.

A tudósok hangsúlyozzák, hogy a kis minta és a rövid időtáv miatt nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a kísérletből, de az eredmények bizakodásra adhatnak okot.

Az eljárás hosszú távon a gyógyszeres kezelések alternatívája lehet, különösen, hogy utóbbiak sikerét rezisztens vírustörzsek felbukkanása fenyegeti.