A vizsgálatot egereken végezték, amelyeket telített zsírsavakban gazdag táplálékkal etettek. Ennek mennyisége számukra olyan volt, mint ha egy felnőtt ember minden étkezéshez tejszínes süteményt fogyasztana. Az egerek egy idő után természetesen elhíztak, és szívproblémák is jelentkeztek náluk.
Egy részüknél azonban a zsíros ételek mellé egy szőlőből nyert kivonatot is adagoltak. Ezeknek az egereknek egészségi állapota és élettartama viszont alig különbözött a normális, azaz a kísérletbe be nem volt állatokétól, annak ellenére, hogy éppúgy elhíztak, mint az összes zsírral etetett egér.
A kivonatban lévő úgynevezett resveratrol hatását már igazolták élesztőgombákon, gilisztákon és legyeken is, de ez az első alkalom, hogy melegvérű emlősön is kimutatták a hatását.
A kutatók megállapították, hogy az anyag - amely a vörösborban is megtalálható - úgy változtatja meg az állat anyagcseréjét, hogy az a zsírban gazdag étrend káros hatásait kiküszöböli. Az anyag szervezetben megjelenő mennyisége összefüggésbe hozható azzal a génnel is, amely az élettartamot határozza meg.