Egyen curry-t, és vágni fog az esze

Infostart
2006. október 28. 08:24
A curry rendszeres fogyasztása segíthet megőrizni a szellemi frissességet - állapította meg a szingapúri egyetem idős emberek körében elvégzett vizsgálata. A kísérletben az étel rendszeres fogyasztói jobb kognitív teljesítményt nyújtottak azoknál, akik csak ritkán vagy egyáltalán nem esznek curry-t.

A jótékony hatást a curry kurkuma fűszerében található curcumin nevű összetevőnek tulajdonítják, amely antioxidáns és erős gyulladáscsökkentő hatással bír.

Az már eddig is ismert volt, hogy a gyulladáscsökkentő gyógyszerek csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét.

A szingapúri egyetem vizsgálatában 1010, 60 és 93 év közötti ember vett részt, és curryfogyasztásuk mennyisége alapján három kategóriába sorolták őket.

A kísérletben különböző szellemi feladatokat kellett megoldaniuk, és az eredmények azt mutatták, hogy a gyakori (havonta legalább egyszer) és alkalmi (félévente legalább egyszer) curryfogyasztók szignifikánsan jobb eredményeket értek el, mint akik ritkán, vagy soha nem fogyasztják.