A curry rendszeres fogyasztása segíthet megőrizni a szellemi frissességet - állapította meg a szingapúri egyetem idős emberek körében elvégzett vizsgálata. A kísérletben az étel rendszeres fogyasztói jobb kognitív teljesítményt nyújtottak azoknál, akik csak ritkán vagy egyáltalán nem esznek curry-t.
A jótékony hatást a curry kurkuma fűszerében található curcumin nevű összetevőnek tulajdonítják, amely antioxidáns és erős gyulladáscsökkentő hatással bír.
Az már eddig is ismert volt, hogy a gyulladáscsökkentő gyógyszerek csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét.
A szingapúri egyetem vizsgálatában 1010, 60 és 93 év közötti ember vett részt, és curryfogyasztásuk mennyisége alapján három kategóriába sorolták őket.
A kísérletben különböző szellemi feladatokat kellett megoldaniuk, és az eredmények azt mutatták, hogy a gyakori (havonta legalább egyszer) és alkalmi (félévente legalább egyszer) curryfogyasztók szignifikánsan jobb eredményeket értek el, mint akik ritkán, vagy soha nem fogyasztják.