Mészárlás Srí Lankán

InfoRádió / MTI
2006. október 16. 17:01
Kilencven ember halt meg, amikor a Tamil Tigrisek srí lankai szeparatista csoport tagja, vagy tagjai öngyilkos merényletet hajtottak végre egy autóbuszkonvoj ellen. A buszokon a srí lankai haditengerészet tagjai utaztak.

A támadás a szigetország észak-keleti partvidékéhez közel történt. Röviddel az akció után az illetékesek már arról számoltak be, hogy 67 holttestet megtaláltak. Ennél azonban jóval többre becsülték a halottak számát. A merénylő, vagy merénylők egy robbanószerrel megrakott teherautóval hajtottak be az eltávozásra induló tengerészeket szállító buszok közé.

A múlt hét egyetlen napján csaknem 130 srí lankai katona halt meg, és október közepéig kétezren vesztették életüket a szakadár tamil lázadók és a szingaléz-többségű kormányerők harcaiban.

Az évek óta tartó megbékélési folyamat nyomán egy időre mérséklődött az összecsapások és a merényletek száma, de az ismét kegyetlenné összetűzések miatt komoly veszélybe kerültek a nemzetközi közvetítéssel folyó béketárgyalások.

A Tamil Tigrisek szerint jogos volt a fegyvertelen haditengerészek elleni támadás.

Augusztusban egy francia segélyügynökség 17 helyi alkalmazottját ölték meg, júniusban pedig egy aknára futó buszban 64 utas halt meg. A segélyszervezet megölt aktivistáit most exhumálni fogják, hogy pontosan kiderítsék haláluk okait.

Közben japán, norvég és amerikai közvetítők is Srí Lankán érkeznek, hogy előkészítsék az október végén felújítandó béketárgyalásokat a kormány és a Tamil Tigrisek között. Kérdés, hogy az elmúlt napok merényletei és összecsapásai nyomán egyáltalán megindulhatnak-e a megbeszélések.