Szándékosan cigarettáznak a tinédzser várandós anyák?

Infostart
2006. október 4. 08:04
Egy brit államtitkár szerint a várandós tinédzserek szándékosan dohányoznak, hogy kisebb babának adjanak életet, megkönnyítve így a szülést. A várandóság alatti dohányzás 20-30 százalékkal tényleg csökkenti az újszülöttek testsúlyát, ám a szülés ettől természetesen nem lesz kevésbé fájdalmas.

A brit egészségügyi államtitkár azt állítja: a tizenéves leendő anyák szánt szándékkal nyúlnak a cigaretta után, abban a reményben, hogy így kisebb súlyú lesz megszületendő gyermekük, azaz könnyebb lesz a szülés.

Caroline Flint szerint a várandós tinédzserek tisztában vannak a dohányzás és az átlagosnál kisebb súlyú újszülöttek közötti összefüggéssel, ám ahelyett, hogy ez a leszokásra ösztönözné őket, fordított hatása van.

"Fontos megértenünk, hogy miért utasítják el a fiatal nők az egészséges lehetőségeket, hiszen csak így tudunk megfelelő válaszokat adni a kételyeikre. Ebben az esetben például hangsúlyoznunk kell, hogy a szülés nem kevésbé fájdalmas, ha kisebb a gyermek súlya. Tehát nem a dohányzás a válasz, hanem a fájdalomcsillapítás" - jelentette ki az államtitkár.

Tanulmányok egyébként kimutatták, hogy a várandóság alatti dohányzás 20-30 százalékkal csökkenti az újszülöttek testsúlyát, azaz a dohányzó nők gyermeke átlagosan mintegy 200 grammal kisebb súllyal jön a világra, mint a nemdohányzóké.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást