Már hivatalos: 115,5 méteres a világ legmagasabb fája

Infostart
2006. október 3. 11:44
A nyáron felfedezett, Hyperion névre keresztelt mamutfenyő most már hivatalosan is bekerülhet a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legmagasabb fája, miután egy kutató felmászott a tetejére, és mérőszalaggal is lemérte. A 700-800 éves óriás egy lábbal, azaz 30 centivel még magasabb is, mint azt a korábbi lézeres mérések mutatták.

A magassági rekordot eddig Kalifornia egy másik mamutfenyője, a Stratosphere Giant (Sztratoszféraóriás) tartotta 112,7 méteres magassággal.

Most azonban hirtelen a negyedik helyre szorult vissza, miután Hyperion két szomszédja, Helios és Icarus is magasabbnak bizonyult a korábbi csúcstartónál.

Az óriásokat két amatőr természetbúvár fedezte fel a nyáron a kaliforniai Redwood Nemzeti Parkban, a hivatalos mérés lebonyolítására azonban mostanáig várni kellett, mivel egy védett madárfaj fészkelt a fán.

A 115,5 méter magas mamutfenyő megmászását Steve Sillett professzor vállalta, aki a világ vezető ősfa-szakértője.

Õ volt az első, aki a mamutfenyők ökológiájának kutatásához egy speciális módszerrel - egy nyílpuskából kilőtt horgony segítségével - elkezdte megmászni a korábban megmászhatatlannak hitt óriásfákat, amelyek ágazata gyakran csak 25 emeletnyi magasságban kezdődik.

A fa tetejének vizsgálatakor kiderült: Hyperion eredetileg majd egy lábbal, azaz közel 30 centivel magasabb volt, ám a harkályok megfosztották tetejétől.

A legmagasabb, megbízhatóan dokumentált fa egy 126,2 méter magas kanadai duglász fenyő volt, amelyet a 19. század végén mértek le. Ez azonban ma már nem áll. A tudósok szerint rendkívül kicsi az esélye annak, hogy ma Hyperionnál magasabbat találnak.