Ötven éve merev

Infostart
2006. szeptember 15. 05:19
Ötven éve szereltek először merevlemezt egy számítógépbe. Azóta a lemezek kapacitása elképesztő mértékben bővült, súlyuk pedig lényegesen csökkent.

A Kürt Zrt. adatmentési ágazatvezetője a félévszázados számítógépről elmondta: az egy kísérleti példány volt, mintegy öt kilobájtos, rendkívül kis kapacitású háttértárral, és minden egyes része kézi beállítású volt.

Molnár Géza felidézte, hogy a számítógépek építői sok mindent akartak alkalmazni háttértárnak, végül azonban a mágneses tárak, a winchesterek terjedtek el, mivel olcsóbbak és nagyobb kapacitásúak voltak versenytársaiknál.

A tároló rendszereknél az igazi nagy áttörést a hetvenes évek eleje hozta, amikor beindult a verseny a háttértárolók fejlesztésében, és kialakult a mai formájuk.

A hetvenes évek közepén az átlagos, kommersz eszközökbe épített háttértár néhány megabájt kapacitású és 40-50 kilós volt.

Ehhez képest ma egy 500 gigabájtos háttértár súlya 10 dekagramm alatt van, és elfér egy tenyérben. A mai magyar kereskedelmi forgalomban kapható legnagyobb kapacitású eszköz 750 gigabájtos - tette hozzá Molnár Géza.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást