A kutatók mintegy kétezer önkéntes egészségi állapotát kísérték figyelemmel Japánban és az Egyesült Államokban 10 éven át, dokumentálva gyümölcs- és zöldséglé fogyasztásukat.
Azoknál, akik hetente több mint háromszor ittak gyümölcs- vagy zöldséglevet, 76 százalékkal kisebb volt az Alzheimer-kór megjelenésének esélye, mint azoknál, akik nem fogyasztottak ilyen leveket heti rendszerességgel.
"Ezek a teljesen új eredmények arra utalnak, hogy a zöldség- és gyümölcslevek fontos szerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásának késleltetésében" - írta Qi Dai, a nashville-i Vanderbilt Egyetem kutatója az American Journal of Medicine című szaklapban.
Korábbi kutatások már felvetették, hogy a gyümölcslevekben található erős antioxidánsok megállíthatják azokat az agyi biológiai folyamatokat, amelyek az Alzheimer-kór kialakulásához vezetnek.