eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Oláh György: szén-dioxidból készülhet az üzemanyag

A Nobel-díjas Oláh György vezette amerikai kutatócsoport közel áll a világ egyik óriáscégével kötendő megállapodáshoz a metanol alapú üzemanyag tömeggyártására - jelentette be az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában a magyar származású vegyészprofesszor.

Oláh György hozzátette: az eljárás az üvegházhatású szén-dioxidot használja fel, ezáltal nagymértékben csökkenthető a globális klímaváltozás mértéke.

A professzor azt mondta: öt év múlva várhatóan sokkal többe kerül majd a benzin. A metanol alapú üzemanyag legnagyobb jelentőségét nem a relatív olcsósága adja, hanem az, hogy sokkal inkább környezetbarát, mint a jelenlegi energiaforrások.

Mint mondta, ha bármilyen széntartalmú üzemanyagot elégetünk, akkor a klímaváltozásra igen nagy hatást gyakorló szén-dioxid kerül a levegőbe. Az intézete azonban azon dolgozik, hogy ezt a környezetre káros anyagból kémiai úton ismét üzemanyagot hozzon létre, azaz a metilalkoholt szén-dioxidból állítanák elő.

A laboratóriumi kutatások során már számos eredményt elértek, az ipari alkalmazáshoz azonban egy technológiát is ki kell dolgozni. Úgy tűnik, hónapokon belül ez a munka is megkezdődhet, hiszen hamarosan megállapodnak erről a világ egyik legnagyobb cégével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×