Golflabda a Föld körül

Infostart
2006. augusztus 26. 08:34
Golflabdát állít Föld körüli pályára egy orosz asztronauta november 23-án a Nemzetközi Űrállomás mellett tervezett űrsétája alkalmával - jelentette be az Amerikai Űrkutatási Hivatal, a NASA irányító központja.

Űrgolfra ugyan már volt példa az űrhajózás történetében - Alan Sephard, az Apollo-14 űrhajósa ugyanis 1971-ben a Holdon elütött egy golflabdát -, a Föld körül azonban eddig még nem keringett ilyen sporteszköz.

Mihail Tiurin orosz űrhajós egy sportszergyártó cég megbízatásából hajtja végre a feladatot: a golflabda a sikeres ütés után Föld körüli pályára áll. A számítások szerint még négy évig kering a bolygó körül, és mintegy 3,3 millió kilométert tesz meg.

Az eredeti tervek szerint a labda már májusban elkezdte volna róni űrköreit, ám a NASA az utolsó pillanatban elállt a tervtől, a szakemberek ugyanis úgy ítélték meg, hogy a másodpercenként nyolc kilométert megtevő golflabda veszélyt jelenthet a Nemzetközi Űrállomásra.

A labdát éppen ezért rádióadóval szerelik fel, hogy az űrhajósok állandóan nyomon követhessék az útját.

A Nemzetközi Űrállomás tizennegyedik küldetésének - Tiurinon kívül - a tagja lesz még Miguel López Alegría spanyol űrhajós, hozzájuk csatlakozik Anousha Ansari iráni származású milliomos, aki a világ negyedik űrturistájaként vesz részt az expedícióban.