Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A műfény árthat a koraszülötteknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A folyamatos és erős kórházi műfény kártékonyan hathat a koraszülött csecsemők biológiai órájára.Ez később kedélybetegségek, például depresszió kialakulásához vezethet.

A Vanderbilt Egyetem kutatói a gyermekbetegségekre és ellátásra szakosodott Pediatric Research című szaklapban publikálták eredményeiket.

Tesztjeik során újszülött egereket tettek ki állandó fénynek és úgy találták, hogy ez akadályozta az agyban található "biológiai óra" kifejlődését.

A kutatók szerint ezért a koraszülött csecsemők esetében ügyelni kell arra, hogy minimális mennyiségű műfény érje őket és lehetőség szerint a kórházban is szimulálják a napszakok változását.

A kisbabák is reagálnak a napszakok váltakozására

Évente világszerte 14 millió koraszülött jön a világra. Korábbi vizsgálatok szerint az olyan osztályokon, ahol ciklikus világítást alkalmaztak a kisbabák hamarabb rászoktak az éjszakai alvásra és jobban híztak, mint az erős és állandó fénnyel megvilágított osztályokon.

Az emlősök agyának "biológiai órának" nevezett része többek között a szívet, a májat és a tüdőt is befolyásolja.

Az említett agyfelület sejtjei a nappal és éjszaka váltakozásához igazítva fejtik ki tevékenységüket.

A mostani kutatási eredmények szerint a folyamatos műfény hatására ezek a sejtek "kiestek a ritmusból".

A tudóscsoport vezetője szerint további kutatást kell folytatni ahhoz, hogy megállapítsák: a csecsemők biológiai órájának megzavarása valóban kedélybetegségeket idézhet-e elő.