Jönnek a nagyvárosi vízhiányok

Infostart
2006. augusztus 16. 08:35
A WWF jelentése szerint a világ egyre több országában jelent problémát a víz hiánya. A klímaváltozás és a források csökkenése következtében már a legfejlettebb országok is vízhiánnyal küzdenek.

A nyár folyamán több nyugat-európai országban, például Nagy-Britanniában hetekre locsolási tilalmat rendeltek el, ugyanis egy csepp eső sem esett.

A probléma arra kényszeríti a fejlett országokat és a vízszolgáltatókat, hogy fejlesszék az infrastruktúrájukat és lépjenek fel a környezetszennyezéssel szemben.

A WWF rámutatott, hogy a gazdasági fejlettség nem jelenti automatikusan azt, hogy az ország a vízkészletekben is dúskál. Számos igen gazdag város, például az Egyesült Államokban lévő Houston vagy az Ausztráliában lévő Sydney, több vizet használ, mint amennyi a rendelkezésére áll. Londonban minden egyes napon 300 uszodát töltenek fel vízzel.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a klímaváltozás következtében Dél-Európa vízkészlete is csökkenni fog, például azért, mert az eddig jelentős forrásnak számító gleccserek megfogyatkoznak.

A környezetvédő szervezet rámutat arra, hogy a zöldség- és gyümölcstermelés, vagy a ruházati termékek előállítása egyaránt vízigényes.

Épp ezért, ha az emberiség nem áldoz eleget a vízkészletek megőrzésére, annak súlyos következményei lehetnek.