Katasztrófák sorozata vár az emberiségre

Infostart
2006. augusztus 15. 21:37
Katasztrófák sorozata vár az emberiségre a globális felmelegedés miatt - figyelmeztet egy brit tudományos elemzés. A tanulmány szerint már három fokos felmelegedés elegendő ahhoz, hogy az erdők fele kipusztuljon.

Árvizek, erdőtüzek, aszályok, vízhiány és éhínség vár az emberiségre a globális klímaváltozás miatt - és ezt ezúttal nem egy bulvárlap, hanem a nagy-britanniai Bristol Egyetem kutatója írta.

Marko Scholze a levegőről, de nem a levegőbe beszél: 52 vizsgálatot végzett el 16 különböző klímamodell alapján. A Brit Tudományos Akadémia által közzétett tanulmányában azt írja: két fokkal most már akkor is megemelkedik a Föld átlaghőmérséklete, ha az egész világon azonnal leállítják az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Pusztuló erdők, kevesebb víz

Ha a Föld felmelegszik, akkor Európa, Ázsia, Kanada, Közép-Amerika és Amazónia elveszítheti erdeinek 30 százalékát. Kevesebb édesvíz, tehát több aszály lesz majd Nyugat-Afrika, Közép-Amerika, és Dél-Európa egyes vidékein és az Egyesült Államok keleti részein, Afrikában és Dél-Amerika trópusi területein viszont árvizek pusztítanak majd.

Ennél is rosszabb lesz a helyzet, ha nem kettő, hanem három fokkal lesz melegebb a Földön. Akkor Amazóniában, Európában, Ázsiában, Kanadában és Közép-Amerikában az erdők 60 százaléka kipusztul.

A növények telítődnek szén-dioxiddal, nem lesznek képesek többet felvenni, felborul az ökorendszer egyensúlya, mert több szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyit elnyel. Az előrejelzés szerint ez már a század közepére bekövetkezhet.

Három milliárd ember küzd majd vízhiánnyal

A világ vezető klímaváltozás-kutatója, a brit Hadley Központ is borúlátó: szerintük a hőmérséklet-növekedés világszerte 400 millió tonnával vetné vissza a gabonafajták termelését, 3 milliárd embernek pedig ivóvízhiánnyal és árvízzel kell megküzdenie.

Marko Scholze szerint 2040 a határidő. Addig még meg lehetne állítani a folyamatot.