Miért nehéz ebéd után fennmaradni?

Infostart
2006. augusztus 7. 11:18
Egy brit egyetem kutatói megtalálták a magyarázatot arra: miért lesz álmos a legtöbb ember evés után. A jelenségért a glükóz, illetve az éberséget szabályozó idegsejtek a felelősek.

Megnyugodhatnak azok, akik napról napra kissé szégyenkezve próbálják leküzdeni ebéd után a szervezetükön eluralkodó álmosságot: egyszerűen így van programozva az emberi szervezet.

A Manchesteri Egyetem kutatóinak egereken végzett kísérlete ugyanis azt bizonyítja: a táplálékban található glükóz gátolja azoknak az agyi idegsejteknek a működését, amelyek az éberséget szabályozó fehérje gyártásáért felelősek.

"Ez a mechanizmus magyarázatot adhat arra, miért leszünk álmosak evés után, illetve, hogy miért nehéz elaludni éhesen" - hangsúlyozta a kutatócsoport vezetője.

Denis Burdakov hozzátette: az ebéd utáni álmossághoz hozzájárulhat az is, hogy a délután folyamán minden embernél visszaesik az éberség egy időre, függetlenül attól, hogy evett-e vagy sem.