A passzív dohányzás növeli a csontritkulás esélyét

Infostart
2006. augusztus 6. 16:54
A kutatók megállapították, hogy a passzív dohányzás jelentősen növeli a nőknél az átmeneti korban jelentkező csontbetegség kockázatát. Sőt, rájöttek, hogy az osteoporosis kialakulásának esélye a férfiaknál is emelkedik, ha dohányoznak.

A dohányzás és a csontbetegség kapcsolatát amerikai és japán kutatók vizsgálták. Csaknem 14 ezer, a változó korban lévő, vidéken élő kínai adatait tekintették át. Megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik legalább egy dohányossal éltek együtt, kétszer olyan valószínűséggel fordult elő a betegség, mint azoknál, akik nem szívtak cigarettafüstöt.

Akik több dohányos társaságában éltek, azoknál pedig háromszor olyan gyakori volt a csontritkulás

Egy másik kutatás során 18 és 20 év közötti férfiakat vizsgáltak. Rájöttek, hogy a dohányzók csontsűrűsége már ebben a korban alacsonyabb volt, mint a nemdohányzóké.

A középkorú nők harmadánál és a férfiak 9 százalékánál jelentkező csontritkulás naponta 40 ember halálát okozza Nagy-Britanniában, és évente csaknem 200 ezer csonttörésért okolható az 58 millió lakosú szigetországban.

A betegség idős korban jelentkezik, az eredete azonban a kamaszkorra vezethető vissza. Az emberek gyakran csak akkor ismerik fel, amikor már nem megállítani a folyamatot.