Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kőkemény kommunista Raul Castro

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A megnyíló szovjet-orosz levéltárak adatai alapján nem lehet arra számítani, hogy jelentős változást okoz Kuba életében, ha Fidel után Raul Castro kezébe kerül az ország irányítása - jelentette ki Kun Miklós az InfoRádióban.

Kun Miklós közölte: a fokozatosan megnyíló levéltárakból kiderül, hogy amikor az egyik legismertebb szovjet hírszerző, Leonov tábornok még diákkorában Mexikóba ment, akkor egy hajón utazott Raul Catróval, és igen jó kapcsolat alakult ki közöttük.

A havannai KGB-rezidens hatvanas évek elején írt jelentéseiből kitűnik, hogy a Castro testvérek közül az igazi, kőkemény kommunista nem Fidel, hanem Raul volt. A fiatalabb fivér mindig szoros kapcsolatot tartott fenn a szovjetekkel, míg Fidel olykor a kínaiakkal, olykor a szovjetek más riválisaival is jó viszonyt ápolt - tette hozzá a történész.

Kun Miklós hangsúlyozta: Raul Castro mindig hű volt Moszkvához, egészen addig, míg 1988-ban Moszkvában Gorbacsov közölte vele: nincs több pénz Kuba támogatására, a szigetország támaszkodjon saját magára.

Legfeljebb kis változás lehet

A szakértő szerint talmi dolog arra gondolni, hogy ha Fidel után Raul Castro örökli a hatalmat, akkor nagyon komoly átalakulás veheti kezdetét.

Elképzelhető, hogy a kínai variáns bizonyos mértékig érvényesül, vagy lesz egy enyhe liberalizálás, de komoly változásra nem számíthatunk - összegezte véleményét Kun Miklós.