Egyszerűen felismerhető lehet az Alzheimer-kór

Infostart
2006. július 24. 05:15
Amerikai kutatók reményei szerint a jövőben egy egyszerű szemvizsgálattal felismerhető lehet az Alzheimer-kór, még annak korai stádiumában. Az eljárás során egy olyan protein jelenlétét vizsgálják a szemlencsén, amely az időskori demenciában szenvedők agyában is jelen van.

Egy bostoni kórházban kísérleteznek a módszerrel, amely azzal kecsegtet, hogy a magas vérnyomáshoz és a cukorbetegséghez hasonlóan az időskori demenciát is meg lehet állapítani a szem vizsgálata alapján.

Az eljárás lényege, hogy lézersugárral a béta-amiloid nevű protein lerakódását vizsgálják a szemlencsén. Ez a fehérje az Alzheimer-kórban szenvedők agyában is megtalálható.

Az orvoscsoport reméli, hogy ennek segítségével korai stádiumában felfedezhető és nyomon követhető a betegség, és az is, hogyan reagál a beteg a kezelésre.

Jelenleg nincs megfelelő módszer az időskori demencia kimutatására, teljes bizonyossággal csak a halál utáni boncolással állapítható meg az Alzheimer-kór jelenléte.

Az eljárás az egerekkel folytatott kísérleteknél tökéletesen bevált, de a kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség, mielőtt a módszert embereken is alkalmaznák.