Dohánnyal gyógyítanák a rákot

Infostart
2006. július 19. 10:07
A dohánynövény lehet a rák elleni harc legújabb fejezetének alapja - állítja egy francia tudós, aki azt reméli, hogy a növény egy részének felhasználásával áttörést érhet el az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő betegség gyógyításában.

Alain Tissier francia biológus újfajta módszerrel kísérletezik a rák elleni harcban: a tudós úgy véli, hogy a dohánynövény molekuláinak felhasználásával az eddigieknél olcsóbb és hatékonyabb eljárást dolgozhat ki.

"Ezeket a molekulákat - a taxolt és a taxoteret - már jelenleg is használják a petefészek-, mell-, tüdő- és prosztatarák gyógyításában. A kemoterpáiás kezelésekben is szerepet kap, a rákos sejtek elterjedésének megakadályozásában pedig alapvető fontosságú" - mondta Alain Tissier.

Hagyományosan mindkét molekulát a tiszafából nyerik, ahol viszont alacsony a koncentrációja, ami miatt túl sokat kellett belőle kivágni, így egyes országokban gyakorlatilag már nem található meg. Ráadásul az eljárás drága és sokáig tart, miután a fának el kell érnie bizonyos kort.

A probléma megoldására Alain Tissier a dohány növényének feldolgozását találta ki. A tudós természetesen nem a cigarettagyártók által felhasznált részt hasznosítja. A dohány előnye többek között az olcsóságában és az egyszerű termesztésben rejlik, ami által csökkenhet a kezelések költsége is.