Fájdalomcsillapító csípős paprikából

Infostart
2006. július 18. 04:50
Az orvostudomány közel áll olyan fájdalomcsillapító gyógyszerek kifejlesztéséhez, amelyek úgy enyhítik a szenvedést, hogy közben nem kábítják el a beteget - mondta az InfoRádióban Szolcsányi János akadémikus.

A Pécsi Tudományegyetem tanára emlékeztetett arra, hogy a jelenleg is használt fájdalomcsillapítók - az aszpirin és a morfin - már a XIX. században is rendelkezésre álltak, a XX. század hatáshely szempontjából nem hozott áttörést a fájdalomcsillapításban.

Az aszpirin nem igazán erős fájdalomcsillapító, a morfin viszont a fájdalom csillapítása mellett kábító hatással van a központi idegrendszerre is.

A paprika segíthet

Szolcsányi János közölte: saját kutatásaiban a paprika csípős anyagával sikerült olyan módszert kidolgoznia, amely segítségével megnyílt az út a fájdalomérző idegvégződéseken direkt ható gyógyszerek előállításához; így közel állnak a fájdalomcsillapítás új generációjának kifejlesztéséhez.

Az új készítmény - az állatkísérletek szerint - kifejezetten erős fájdalom csillapítására is alkalmas, anélkül, hogy a morfinéhoz hasonló kábító mellékhatása lenne. Képes a gyulladás-, és idegzsába miatti erős fájdalmak, de valószínűleg onkológiai fájdalmak tompítására is.

A Pécsi Tudományegyetem nemrég kezdte meg működését egy új fájdalomcsillapítókat kutató labor. Szolcsányi János saját kutatásai során fedezte fel a fájdalomcsillapítás új pontjait az emberi szervezetben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást