A körülmetélés csökkenti a HIV-fertőzés kockázatát

Infostart
2006. július 11. 12:20
A férfiak körülmetélése jelentősen lassíthatja a HIV vírus terjedését Afrikában, és emberek millióinak mentheti meg az életét - állapította meg egy tanulmány.

A jelentés szerint a férfiak körülmetélése a következő 20 évben mintegy hatmillió HIV-fertőzést és hárommillió ember halálát előzné meg Afrika szubszaharai térségében. Így az AIDS-ben meghaltak száma negyedével csökkenhetne.

A megállapítás egy 2005-ös vizsgálaton alapul, amely szerint a körülmetélés mintegy 60 százalékkal csökkenti a heteroszexuális férfiak megfertőződésének kockázatát.

Egy nemzetközi kutatócsoport az egyes afrikai területek HIV-fertőzöttségének és a férfiak körülmetélésének arányszámával együtt figyelembe véve dolgozta ki a modellt, amelyben arra keresték a választ: milyen hatással járna, ha minden, a Szaharától délre élő férfit körülmetélnének.

A brit nemzeti AIDS-alapítvány főtitkára kijelentette: az önkéntes körülmetélés a többi megelőzési móddal együtt fontos szerepet játszhat a HIV-fertőződés megakadályozásában.

Deborah Jack ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a körülmetélés csak csökkenti a kockázatot, de nem véd meg a fertőzéstől, és nem helyettesíti az óvszerhasználatot.