Termékeny lehet az őssejtből növesztett sperma

Infostart
2006. július 10. 12:19
A laboratóriumi körülmények között őssejtből növesztett sperma termékeny, és utódok nemzésére is alkalmas lehet. Ezt sikerült bizonyítania kísérleti egereken egy német kutatócsoportnak. Bár az emberi alkalmazásig még hosszú idő telhet el, a módszer reményt jelent a terméketlen férfiaknak.

A göttingeni Georg-August Egyetem kutatói egy néhány napos egérembrióból vettek ki őssejteket, amelyek közül kiszűrték azokat, amelyek már elkezdtek spermává fejlődni. Ezeket növesztették a laboratóriumban kifejlett spermákká, és ezzel termékenyítettek meg egy nőstény egeret.

A kísérletből hét kisegér született, amelyek közül hat meg is élte a felnőttkort.

A laboratóriumban növesztett spermákból született egerek közül több azonban idő előtt elpusztult, és növekedési rendellenességek is jelentkeztek számos egyednél.

Szakemberek szerint akár hosszú évekbe is telhet, mire sikerül a módszert úgy tökéletesíteni, hogy ki lehessen szűrni az ilyen negatív mellékhatásokat.

Az új technológia azonban reményt adhat a terméketlen férfiaknak. A jövőben például előfordulhat, hogy egy egyszerű here biopsziával őssejteket nyerhetnek a terméketlen férfiaktól, amelyeket laboratóriumban kifejlett spermákká növeszthetnek, ezeket azután visszaültethetnek a szervezetbe.