Szőke mamut is volt

Infostart
2006. július 10. 13:48
Tudósoknak sikerült meghatározniuk, hogy milyen színűek voltak a földön sok ezer évvel ezelőtt élt mamutok. A legmodernebb géntechnológiát alkalmazó vizsgálat kiderítette: a sötétbarna mellett vörösesszőke, illetve szőke árnyalatban is pompáztak az óriásemlősök.

A gyapjas mamut bundájának színéért egy olyan gén felelős - állapította meg a nemzetközi kutatócsoport egy 43 ezer éves szibériai mamutcsont elemzésével -, amely sok mai emlősben is meghatározza a bunda színét.

Az Mc1r-gén, ha csak részben aktív variánsából kettő van egy egyedben, az embernél vörös hajat, a kutyáknál, az egereknél ás a lovaknál sárgás szőrt eredményez.

Michael Hofreiter, a Max Planck Intézet kutatója és a mamutokról szóló tanulmány egyik szerzője szerint valószínűleg a mamutoknál is ugyanez a mechanizmus működött, és csak akkor voltak sötétbarnák, ha a két Mc1r-génből legalább az egyik aktív volt.

Valószínűleg nem rejtő szín volt

Arra a tudósok egyelőre nemigen találtak választ, hogy miért létezett két különböző szín a mamutoknál. Azt mindenesetre Michael Hofreiter sem találja valószínűnek, hogy rejtő szín lett volna a világosabb szőr.

"Hatalmasak voltak, így még egy szőke mamutot is könnyű lehetett észrevenni" - mutatott rá a német kutató.

A kutatás hatalmas távlatokat nyitott

A Science magazinban megjelent tanulmány kapcsán azonban a BBC-nek nyilatkozó több szakember is azt emelte ki, hogy tulajdonképpen nem túl fontos kérdés a mamut színe.

A kutatás jelentősége inkább abban rejlik, hogy ez volt az első alkalom, amikor egy kihalt faj DNS-éből arra tudtak következtetni a tudósok, hogy milyen is lehetett az életben.