Már a földön megsérült az űrrepülőgép

InfoRádió / MTI
2006. július 3. 17:31
Arasznyi sérülést fedeztek fel az indítóállásban startra várakozó amerikai űrrepülőgép külső üzemanyagtartályának szigetelőhab-burkán, és ezért kétségessé vált, hogy startengedélyt kap-e kedden az űreszköz.

A Discoveryt a tervek szerint szombat este kellett volna elindítani a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A kedvezőtlen időjárás viszonyok miatt szombaton 24 órával elhalasztották a kilövést, majd másnap is ugyanilyen megfontolásokból keddre tűzték ki az indítást.

A résre a hétfő hajnali ellenőrzés során bukkantak. A mérnökök most azt vizsgálják, hogy mekkora kockázati tényezőt jelenthet a lyuk.

A Columbia amerikai űrsikló 2003. február 1-jén visszalépve a földi légkörbe azért robbant fel, mert a két héttel korábbi indításkor egy leszakadt szigetelőhab-darab megsértette az űrrepülőgép bal szárnyának hővédő burkát.

Az amerikai űrkutatási hivatalon, a NASA-n belül azóta is heves vitákat kiváltó kérdés az üzemanyagtartály állapota. Bár többször is áttervezték, átépítették, nem tartják teljes mértékben biztonságosnak a szerkezetet.