A gránátalma leve lassítja a prosztatarákot

Infostart
2006. július 1. 13:57
Napi 2,5 deciliter gránátalmalé elfogyasztása jelentősen lelassíthatja a prosztatarák kifejlődését - állítja egy új tanulmány. Az amerikai kutatók szerint a gyümölcslé hatása olyan erőteljes, hogy akár az idősebb férfiak túlélését is elősegítheti.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a gránátalma levének pozitív hatása lehet a prosztatarákra kísérleti egerekben. A Los Angeles-i állami egyetem (UCLA) most nyilvánosságra hozott kutatása azonban az első, amely ezt a jótékony hatást embereken is bizonyította.

A UCLA kutatócsoportja 50 olyan férfit vizsgált, akiket már kezeltek prosztatarákkal, de visszaesést mutattak.

A betegség előretörését az orvosok egy PSA nevű antigén jelenlétével mérték: minél gyorsabban duplázódott meg egy betegben az antigén mennyisége, annál gyorsabban fejlődött szervezetében a rák.

Átlagosan az antigén mennyisége 15 hónaponként duplázódik meg, a gránátalmalé rendszeres fogyasztásának hatására azonban ez az időszak 54 hónapra nyúlt meg.

Az eredményen maguk a kutatók is meglepődtek. Allan Pantuck kutatásvezető szerint az egyelőre nem világos, hogy a gránátalma levében található jótékony kémiai anyagok közül egyetlen, vagy több anyag kombinációja okozza az erőteljes hatást, a professzor szerint azonban valószínűleg az utóbbiról van szó.