Egyedülálló leletre bukkantak a sírkamrában

Infostart
2006. június 29. 20:59
A régészek abban reménykedtek, hogy múmiára bukkannak a nemrég felfedezett luxori sírkamra hetedik szarkofágjában, de helyette egy háromezer éves virágfüzért találtak. A lelet egyedülálló.

A kairói egyiptomi múzeum főkurátora szerint a meglepő lelet nagyobb felfedezés annál, mintha egy újabb múmiát találtak volna.

"Imádkoztam, hogy találjunk múmiát, de amikor megláttam a virágfüzért, azt mondtam: ez jobb, ez igazán gyönyörű" - jelentette ki Nadia Lokma.

A virágfüzér nagyon ritka, egyetlen múzeumban sincs ehhez fogható. Ilyet eddig csak rajzokon láttunk, a valóságban még nem - tette hozzá.

A szakértők szerint az ősi Egyiptom uralkodói gyakran viseltek aranyszalagokkal körbefont virágfüzéreket a vállukon, és gyakran temették el velük díszeiket is.

A temetkezési kamra, ahol a virágfüzérre bukkantak, az első, amelyet a Luxorhoz közel fekvő Királyok Völgyében találtak Tutanhamon sírjának több mint nyolcvan évvel ezelőtti felfedezése óta.

A BBC korábbi jelentése szerint a régészek a 19. dinasztiában uralkodó Amenmessze sírja közelében kutattak, amikor az egykori munkások kunyhóinak maradványai alatt váratlanul rátaláltak a járatra.

A régészek úgy gondolják, hogy a sírt a 18. dinasztia idején alakították ki.

Ez a dinasztia az Új Királyság első uralkodói csoportja volt, amely időszámítás előtt 1539-től 1292-ig irányította Egyiptomot. A dinasztia székhelye Théba volt, a mai Luxor elődje.

Ez a 63. sír, amelyet a völgyben találtak. A kamra mindössze öt méterre fekszik Tutanhamon temetkezési helyétől.

A Királyok Völgyébe az időszámítás előtt 1540-től fél évezreden át temettek uralkodókat.