Forradalmi módszer a genetikai rendellenességek kiszűrésére

Infostart
2006. június 19. 11:47
Forradalmian új módszert tesztelnek Nagy-Britanniában a születendő gyermekek genetikai rendellenességeinek kiszűrésére. Az új technológia segítségével több, mint 4 ezer betegség jelenlétét tudják azonosítani.

Eddig öt olyan nő esetében alkalmazták az új módszert, akik lombikbébi programban vesznek részt, és súlyos örökletes betegséget hordoznak génjeikben. Esetükben a PGH-ra (Pre-implantation Genetic Haplotyping) keresztelt módszer segítségével szűrték ki a beültethető embriók közül azokat, amelyekben nincs jelen a betegséget okozó gén.

Bár létezik más módszer is az embriók genetikai szűrésére, az új eljárás a szakértők szerint sokkal pontosabb, és sokkal több lehetőséget rejt.

Szét lehet választani

Az izomsorvadással járó Duchenne-kórért felelős hibás gént hordozó nőknél például mostanáig az volt a gyakorlat, hogy a veszélyeztetett fiúgyermeket elvetették, vagy - a lombikbébi programban résztvevőknél - be sem ültették. Az X kromoszómán lévő hibás gén ugyanis csak a fiúknál, pontosabban 50 százalékuknál okozhat megbetegedést.

Az új módszerrel azonban el lehet választani az egészséges fiúgyermekeket a genetikai rendellenességet hordozó embrióktól - hangsúlyozta Pam Renwick, a Guys Kórház genetika-szakértője.