Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az elhízás önmagában nem árt a szívnek?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem igaz az az általános feltevés, hogy a túlsúly önmagában árt a szívnek - állítják egy svéd egyetem kutatói. 50 ezer elhízott emberen végzett kutatásuk ugyanis azt mutatja: az elhízás csak akkor válik rizikófaktorrá, ha olyan más problémákkal párosul, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a túlságosan magas vérzsír szint és a dohányzás. A szívinfarktuson már átesett túlsúlyos embereknek pedig akár veszélyes is lehet a fogyás - állítják.

A Lund Egyetemen végzett, 50 ezer emberre kiterjesztett kutatás eredménye azt mutatta: annál a 16 százaléknál, akinél nem volt jelen egyetlen más rizikófaktor - magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás - sem, azoknál a szív- és érrendszeri problémák esélye sem volt magasabb, mint a nem elhízott embereknél.

"Nem szabad az elhízott embereket egy homogén csoportként kezelni. Van akinél a túlsúly kockázatot jelent, de ez nem igaz mindenkire. A szívproblémák megelőzésénél így elsősorban a legveszélyeztetettebb emberekre kell koncentrálni, és nem megpróbálni mindenkit lefogyasztani" - véli Susanna Calling, aki disszertációjához végezte a kutatást.

A Lund Egyetem egy másik disszertációjában még meglepőbb következtetésre jutott Linn Kennedy. 12 ezer emberen végzett kutatása ugyanis azt mutatta, hogy a fogyás egyenesen rontotta a szívinfarktuson átesett betegek túlélési esélyét. A hízás azonban nem jelentett rosszabb túlélési esélyt még azoknál sem, akik amúgy is túlsúlyosak voltak.