eur:
393.84
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A ráncosok veszélyben vannak

Az erősen ráncos, középkorú emberek számára jelent a legnagyobb kockázatot a dohányzás. Nekik csaknem ötször nagyobb esélyük van arra, hogy tüdőbetegséget kapnak, mint azoknak, akik kevésbé ráncosak - állapította meg egy kutatás.

A cigarettáról már eddig is tudták a kutatók, hogy öregíti a bőrt, és azt is, hogy növeli a tüdőbetegségek kockázatát.

A betegségek azonban nem alakulnak ki mindenkinél, és eddig nem nagyon tudták meghatározni azt a kört, amelyre különös veszélyt jelent a dohányzás.

Úgy tűnik, nagy-britanniai kutatók megfejtették a titkot. A devoni és az exeteri kórházban 149 embert vizsgáltak meg, aktív dohányosokat, és olyan embereket, akik már leszoktak a cigarettáról.

A 45 és 70 év közötti páciensek közül 68 szenvedett tüdőbetegségben. Feltűnő volt azonban az, hogy akiknek mély ráncaik voltak, azok között ötször annyi tüdőbeteget találtak, mint azoknál, akiknek kevésbé öregedett a bőrük.

A kutatók úgy vélik, hogy genetikai okai lehetnek a tüdőbetegség kockázatának. Feltehetően ugyanaz a gén felelős a betegség kockázatáért, mint amelyik a ráncosodásért.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×