Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mindenki magas intelligenciával születik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mindenki nagyon magas intelligenciával születik, csak ezt sohasem használjuk ki teljesen. Mások utánzásával már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy beérjük képességeink töredékével - erről beszélt az alkotókészség fejlesztéssel foglalkozó kutató, akinek új típusú intelligenciateszteket bemutató könyve most jelent meg az Egyesült Államokban.

Az átlagember a képességeinek ezred részét sem használja. A rejtett képességeket az alkotóerő felkeltésével lehet aktiválni, ezt pedig a kényszerítő körülmények mellett a kíváncsiság és az ambíció hozhatja elő - mondta az InfoRádióban Jola Sigmond, azaz Zsigmond Gyula magyar származású svéd kutató.

A rejtett képességek aktiválása tudatos döntés is lehet, ahhoz azonban, hogy sikerüljön, a kutató szerint az embernek fel kell térképeznie saját magát és a világhoz való viszonyát. "A legtöbben nem mernek szembenézni saját magukkal, ez az egyik fő oka annak, hogy a legtöbb ember nem használja rejtett képességeit" - hangsúlyozta Jola Sigmond.

A feltérképezés során az embernek az eredeti, egészséges énjéhez kell visszamennie, nem szabad elfogadnia azt, amit "ránkdobáltak, amiről elhitették velünk, hogy olyanok vagyunk" - fogalmazott a kutató, hozzátéve, hogy "leutánozzuk anyukának a megsértődését, apukának a dühöngését, a tanár ambíciótlanságát, anélkül, hogy észrevennénk".