Drámai körforgást indíthat be az elhízás

Infostart
2006. június 8. 12:42
A legújabb kutatások szerint az elhízás még a korábbiaknál is nagyobb szerepet játszik a sokszor halált okozó szív- és érrendszeri betegségekben - magyarázta az InfoRádióban Vincenzo Di Marzo nápolyi orvosprofesszor, az olasz nemzeti kutatási tanács egyik vezetője.

A zsírok termelését a szervezetben az úgynevezett endocannabinoid rendszer szabályozza. Állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy a túlsúlyos illetve az elhízott egyedeknél ez a rendszer túlzott működésbe lép.

Azt a kutatók sem tudják, hogy miért következik ez be, de a következmények drámaiak - mondta a professzor az InfoRádióban. A rendszer túlingereltsége változásokat okoz a vérben, a májban.

Hozzátette: emlőskísérleteknél ráadásul más szerveket és szöveteket is meg tudtak nézni, ebből kiderült, hogy túlzott működésbe lép az összes olyan szerv, ami részt vesz az anyagcserében és a szervezet energiagazdálkodásában, így több zsír tárolására lesz alkalmas a szervezet.

Eközben intenzívebbé válik a zsíranyagcsere, és romlik a szervezet hőszabályozó rendszere. Az elhízott ember szervezete kevesebb zsírsejtet használ fel hőtermelésre, mint a normális testsúlyúaké - ezzel is elősegítve a háj raktározását. Több lipid- és zsírsejt termelődik a májban, ami kihat más szervekre is, nem beszélve arról, hogy maga a máj is elzsírosodik.

Ezen változások talaján alakul ki az is, hogy a szervezet egyre kevésbé képes felhasználni a megtermelt inzulint, és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség vagy más néven felnőttkori diabétesz. Az endocannabinoid rendszer túlműködése áll amögött, hogy a kövér emberek nemcsak többet esznek, de amit magukhoz vettek, abból többet is hasznosítanak.

Ilyen körülmények között nagyjából 30-35-ös testtömegindex felett a betegnek már nem elegendő abbahagynia a túlzott táplálkozást. A legfejlettebb technikákkal olyan hatóanyagokat dolgoznak ki az orvosok, amelyek a központi idegrendszerre hatnak, és ezt a túlműködést próbálják ellensúlyozni.

A kutatás még új, de a civilizált országok súlyproblémákkal küszködő lakóinak ez lesz a jövő útja. Sokaknak közülük még a keringése is olyan rossz, hogy nem lehet őket egyszerűen tornaterembe küldeni, mert ez a fajta mozgás veszélyes lehet számukra. Nem elég csökkenteni a koleszterinszintet sem, mint ahogy eddig hitték a kutatók a vezető haláloknak tekinthető szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez - mondta a kutató.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást