eur:
393.88
usd:
364.83
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

90 centi, 115 kiló és 35 ezer éves

A Dina nevő mamutbébi ormányát összetekerte, fejét bátortalanul lehajtotta: a 35 ezer éves állatra ebben a pózban találtak rá a szibériai tundra egykor mocsaras, fagyos talajában. Dinát jó 30 évvel ezelőtt aranyásók találták meg, s most a héten megnyílt Éghajlat és ember című kiállítás szenzációja a németországi Herne múzeumában.

A nyolcszáz kiállított tárgy azt akarja érzékeltetni, hogy miként hatott emberre és állatra a klímaváltozás hat millió éven át. Egyetlen más mamut sem maradt fenn olyan jó állapotban, mint Dina - mutatott rá Yasmine Freigang, a múzeum régésze a nemzetközi hírügynökségeknek nyilatkozva. Lábain még kicsinyke irha is látható. A mamut bébi 90 centiméter magas és 115 kilót nyom.

Mintegy hét hónapos lehetett, amikor elsüllyedt a szibériai mocsárban. "Meg akarjuk mutatni a múzeum látogatóinak, hogyan tudtak állatok, növények és emberek jégkorszakokat és árvízkatasztrófákat is átvészelni" - magyarázta Freigang.

A klímaváltozások gyakran okoztak éhínséget, egy tizenöt éves lány 2700 éves csontvázán, csontozatán például jól látszik, hogy csak nagyon ritkán lakhatott jól, s hogy hány éhínséget élt át. Néhány méterrel odébb jobb időkből származó maradványokat tekinthetnek meg a látogatók.

Az ősemberek 1,8 millió évvel ezelőtt antilopot grilleztek tűzrakás mellett. Néhány csontmaradvány túlélte az éveket és most ott látható Herne múzeumában. A klímaváltozással együtt megváltozott az emberek táplálkozása is. Az állatok kisebbek és karcsúbbak lettek, ezért az embereknek új vadászati technikákat kellett kiagyalniuk. Ezt bizonyítja a múzeumban többek közt a világi eddig ismert legrégibb íjainak egyike is. Az elmúlt hat millió év tárgyait megtekintve valóságos "éghajlati görbét" járnak végig a látogatók.

Mindig is voltak nagyszabású éghajlat ingadozások és természeti katasztrófák, akkor is, ha az érintett vidéken nem éltek emberek. Úgy 150 éve azonban az ember jelentős mértékben befolyásolja az éghajlatot - hangsúlyozta Barbara Rüschoff-Thale múzeumigazgató.

Az "Éghajlat és ember" kiállítás egy éven át tekinthető meg Herne régészeti múzeumában. Dina, a mamutbébi azonban csak négy hónapig látható a kiállításon, aztán élethű másolatnak adja át a helyét.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×