Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Káros a cumi a gyerekeknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Régóta folyik a vita: szabad-e cumit adni a csecsemők szájába? Még a szakemberek sem értenek egyet: van aki azt mondja, hogy a sírós gyerekek szülei gyakorlatilag csak így kerülhetik el az elmebajt, van aki higiéniai, vagy fejlődési okokból elutasítja a cumizást. Egy mérvadó tanulmány azonban most egyértelmű választ a kérdésre: azt állítja, hogy a cumi káros hatással van a gyerekekre.

Az ausztrál Joanna Briggs Intézetnek, a Királyi Adielaide Kórház kutató-fejlesztő központjának kutatói 20, a világ különböző tájain az elmúlt egy évtizedben végzett kutatás eredményeit elemezve jutottak arra az eredményre, hogy a cumizó gyerekek kevesebbet, és rövidebb ideig szopnak.

A cumi használata ugyanis elnyomhatja a gyerekek szopási vágyát, és általában csökkentheti érdeklődésüket a mell, és így az anyatej iránt - magyarázzák az eredményt a szakemberek.

A kutatók azonban azt is megállapították, hogy a cumizó gyerekek kisebb eséllyel halnak bölcsőhalált. Mivel azonban a bölcsőhalál ritka, az anyatejnek pedig fontos pozitív hatása van minden gyerekre, az ausztrál kutatók azt ajánlják a szülőknek: ne adjanak cumit csecsemőjüknek.

Az ausztrál szakemberek által vizsgált - és a Nursing Standard című szaklapban megjelent - kutatási eredmények arra nem adtak egyértelmű választ , hogy valóban káros hatással van-e a cumi a gyerekek fogaira, vagy tényleg növeli-e a fertőzés veszélyét, mint ahogy azt sokan állítják.