Lebomló műanyag - mi az igazság?

Infostart
2006. május 30. 05:34
Brit kutatók azt állítják: akár néhány hónap alatt lebomlik az a műanyagpalack, amelyet kukoricából állítottak elő. A műanyaghulladékok begyűjtésével és újrahasznosításával foglalkozó Remoplast Kht. ügyvezetője azonban kétkedéssel fogadta, hogy a palack komposztálható.

Brit kutatók szerint műanyag-forradalmat indíthat el egy új ásványvizes palack, amely kukoricából készül, és pár hónap alatt lebomlik, akár az otthoni komposztban is. A hír a brit Independent című napilapban jelent meg.

Balázs Ildikó, a Remoplast Kht. ügyvezetője az InfoRádióban azt mondta: ennél jobbnak tartja azt a még szintén nem használt megoldást, hogy a palackokat porrá alakítják, majd újra ásványvizes palackot gyártanak az anyagból.

Mint mondta, jelenleg a lebomló műanyagnak két fajtája ismert: a fényre bomló és a vízben oldódó műanyag.

Azaz vagy növényi alapanyagot kevernek hozzá, vagy olyan adalékanyagot, amelynek hatására a műanyag szén-hidrogén és oxigén molekulákra esik szét.

Mindezekkel alaptulajdonságaikban változtatják meg az anyagot. Balázs Ildikó azonban kétségesnek tartja, hogy így biolebomlás, azaz komposztálás is lehetséges lenne.

Hozzátette: az Egyesült Államokban még egy módszert kidolgoztak a palackhegyek eltüntetésére.

Ennek alkalmazásával a műanyagot egy kémiai eljárással porállagúvá alakítják, ebből a porból pedig ismét műanyagpalack gyártható. A palackgyártóknak azonban még nem érdekük, hogy a találmányt ipari méretekben alkalmazzák.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást