Magyarok tárják fel II. András szíriai keresztes várát

Infostart
2006. május 26. 10:03
A szír kormány felkérésére egy magyar régészcsoport tárja fel a margati várat. A II. András magyar király pénzügyi hozzájárulásával a 13. században épült keresztes erősségben eddig még senki nem végezhetett ásatásokat.

Major Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem arab tanszékének munkatársa az InfoRádióban elmondta: II. András - az egyetlen magyar király, aki keresztes hadjáratban vett részt, 1217 és 1221 között - hazafelé vezető útja során végigvonult a szíriai partok mentén, a meglátogatott várak fenntartására pedig jelentős pénzadományokat adott.

Az egyik ilyen vár a margati, amely az egyik legnagyobb keresztes erődítmény. A magyar uralkodó gesztusa nem egyszeri adomány volt, a kincstár minden tavasszal jelentős összeget küldött a vár fenntartására - hangsúlyozta a régész.

Kevés az engedély, őket felkérték

Szíriában nagyon nehéz kutatási engedélyt kapni, ugyanakkor a magyar szakembert segítette, hogy két évet töltött ösztöndíjjal Damaszkuszban, csoportja pedig hat-hét éve foglalkozik terepbejárással Szíriában.

"Az ott kiépített kapcsolatok és az azóta elvégzett munkánk eredményeként érkezett megkeresés a szír kormánytól a margati vár feltárására" - tette hozzá Major Balázs.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkatársa úgy tudja, hogy önálló magyar expedíció korábban még nem dolgozott Szíriában.

A Major Balázzsal készített interjú bővebb változatát az InfoRádió péntek este fél 9-kor kezdődő Talentum című magazinjában hallgathatják meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást