Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért veszélyes a macska az újszülöttre?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A macskát tartó háztartásokban élő újszülöttek jóval nagyobb eséllyel lesznek később ekcémások - állapította meg egy amerikai tanulmány. Nékám Kristóf allergológus professzor az InfoRádiónak elmondta: különösen az első fél év kritikus ebből a szempontból, a macskák pedig nagyobb kockázatot jelentenek a kutyáknál.

Egy amerikai tanulmány szerint a macskatartó szülők újszülött gyermekeinek másfélszer akkora eséllyel alakul ki ekcémájuk vagy bőrkiütésük, mint a kutyát tartó családokban születő gyerekeknél - állapították meg egy, a témával foglalkozó tudományos konferencián a kaliforniai San Diégoban.

Az InfoRádió által megkérdezett allergológus professzor azt mondta: a macska faggyúmirigyei olyan fehérjéket termelnek, amelyek nagyon erős allergiaingert jelentenek az emberi szervezet számára.

Különösen igaz ez a születés utáni hetekben-hónapokban, amikor még éretlen az immunrendszer - tette hozzá Nékám Kristóf.

Tartósan agresszív macskaszőr

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a macska fehérjéi ráragadnak a szőrökre, ezek pedig beragadnak a szőnyeg és a bútorok réseibe, így akkor is allergiás tüneteket okozhatnak, ha a macska már nincs a lakásban.

Mivel a szőrtörmelék nagyon könnyű, bekerülhet a kisgyermekek légútjaiba és beleragadhat a bőrébe, ekcémát és más allergiás betegségeket okozva - hangsúlyozta az allergológus.

Nékám Kristóf közölte: az első fél év a legveszélyesebb az allergia kialakulása szempontjából, a macskát tartó háztartásokban élő gyermekekből nagyobb valószínűséggel lesznek allergiás felnőttek.

A kutya fehérjéi egyébként nem annyira agresszívak, mint a macskáé - fűzte hozzá a szakember.