Szívműtét élő adásban Szegeden

Infostart
2006. május 21. 16:13
Magyarországon először közvetítettek "élő, egyenes adásban" szívműtétet szombaton. A szegedi klinika szívsebészeti műtőjében három kamera vette az operációt, és a jelet az SZTE Tanulmányi és Információs Központjába továbbították, ahol nyolcszáz szakember követte figyelemmel az eseményeket, sőt még az operáló orvosokat is kérdezhették - írta a Délmagyarország című megyei napillap.

A Szegedi Tudományegyetem szívsebészeti osztályának egyik műtőjében szombaton már korán reggel nagy volt a sürgés: sterilizálták a kamerákat és a különböző televíziós berendezéseket.

Gregus Dezső produkciós vezető és szegedi csapata néhány óra alatt a legmodernebb televíziós eszközökből mini stúdiót épített fel a műtő előtti szobában, majd a rendszert rácsatlakoztatták arra az üvegkábelre, ami a jeleket továbbította az SZTE Tanulmányi és Információs Központba, ahol országos konferenciát rendeztek.

A távolból nyolcszáz aneszteziológus követhette a műtétet, amelynek során egy 79 éves nő szívébe operáltak be sertés-szívbillentyűt.