Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kislány, a pitypang és a klímaváltozás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Péntektől sugározzák az amerikai tévéhálózatok egy konzervatív lobbicsoport hirdetését, amely megpróbálja aláásni a globális felmelegedés ellen kampányolók érveit. A Competitive Enterprise Institute, azaz a Versenyszerű vállalkozás Intézete reklámszpotja szerint a klímaváltozásért okolt széndioxid \"az élet\". George Bush elnöksége alatt az Egyesült Államok hosszú ideig nem volt hajlandó tárgyalni az éghajlatváltozás elleni fellépésről, és csak nemrég enyhített valamelyest álláspontján.

A Competitive Enterprise Institute egy perces tévéreklámjában kislány fúj el egy pitypangot. A hangalámondás szerint a képen nem látszik a széndioxid - az emberiséget a kemény fizikai munkától megszabadító üzemanyagok egyik mellékterméke. "Mi kileheljük, a fák pedig belélegzik. Egyes politikusok szerint ez szennyező anyag, szerintünk az élet."

A reklám a környezetvédelem iránt harcosan elkötelezett volt alelnök és elnökjelölt, Al Gore vitorlájából próbálja kifogni a szelet. Gore most készül bemutatni "Kellemetlen igazság" című dokumentumfilmjét, amellyel bírálói szerint sokkolni akarja nézőit.

"Tíz esztendőn belül eltűnhet a Kilimandzsáró hósapkája, a világ sok nagyvárosát pedig a megemelkedő tengerszint fogja fenyegetni. A klímaváltozás elleni fellépés nem politikai kérdés, hanem erkölcsi ügy" - fejtegeti filmjében Al Gore.

A mérték a lényeg

De hogyan is tekintenek az Intézet érvelésére a szakemberek? Dr. Mika Jánost, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatszakértője szerint kétségtelen, hogy a légkörben lévő széndioxidnak van fontos szerepe az élővilág szempontjából.

"Ezzel is az a probléma, mint sok minden mással: ha megnöveljük a mennyiségét, az már káros. Persze az is baj lenne, ha a szükségesnél kevesebb lenne. Addig igaz, hogy az ember kilélegzi, addig igaz. A baj az, hogy az ember a többszörösét bocsátja ki annak, mint amennyit a természet el tud nyelni" - fogalmazott a szakértő.

Míg a Competitive Enterprise Institute megpróbálja a széndioxid jó hírét javítani, addig éppenséggel amerikai kutatók jelezték néhány hónapja, hogy jelentősen megnövekedett a légkörben a gáz koncentrációja.

Társadalmi feszültségeket okozhat

Az Óceáni és Atmoszférakutató hivatal szakértői szerint 30 év alatt megduplázódott a gáz jelenléte a légkörben. Ezek az adatok azért is fontosak, mert tudósok szerint bizonyos értékek felett gyors változások következhetnek.

A Kárpát-medencét a tengerszint emelkedése közvetlenül nem érintheti, de a klímaváltozás itt is szélsőségesebb időjárást okozhat.

A felmelegedés a vitatott éghajlati problémákon kívül társadalmi feszültségeket is okozhat. A brit kormány úgynevezett Gazdaságpolitika-formáló csoportjának vezetője, Sir Nick Stern szerint a klímaváltozás a világ legszegényebb régióit sújtja majd a legjobban, ahol járványokat, tömeges elvándorlást és feszültséget okozhat.

A klímaváltozás elleni fellépés ugyanakkor komoly vita tárgya a fejlődő és a fejlett világ között. Míg az utóbbi a megújuló energiafajták jobb elterjesztését szorgalmazza, addig a szegény országok a gazdasági növekedés fokozásával szeretnének kilábalni gondjaikból - de ezt egyelőre csak a szennyező technológiák fokozottabb használatával tudják elérni.