Jót tesz a stressz a magzatnak?

Infostart
2006. május 18. 05:30
A terhesség alatti mérsékelt stressz nemhogy árt, de még jót is tesz a születendő gyermeknek. Később ugyanis segíti a fejlődését - állítják amerikai kutatók.

A Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi iskolájának kutatói 137 egészséges nőt kértek meg arra, hogy rendszeresen jelentsenek az őket érő stresszről terhességük 24. és 32. hete között.

Azok a gyerekek, akiknek édesanyja több stressznek volt ebben az időszakban kitéve, 2 évesen fejlettebbek voltak, mint stresszmentes méhbeli életet élő társaik.

Az eredmény a tudósokat is meglepte, hiszen korábbi kutatások azt mutatták, hogy a sok stressz akár még születési rendellenességeket is okozhat a gyerekeknél.

Janet diPietro, a kutatás alapján készült tanulmány szerzője szerint a jelenségnek két magyarázata is lehet.

Az egyik az, hogy a stressz hatására kortizol termelődik a szervezetben, amelyet legtöbbször ugyan negatív előjelzővel emlegetnek, de fontos az emberi szervek fejlődése szempontjából. Így a több kortizol segíthet a magzat szerveinek jobb fejlődésében.

A másik magyarázat az lehet, hogy a több stressznek kitett nők egyszerűen máshogy nevelik gyerekeiket.

"Lehet, hogy azért magasabb a stresszszintjük ezeknek a nőknek, mert állandóan kihívások elé állítják magukat, és ugyanezt teszik gyerekeikkel is, akik így gyorsabban fejlődnek" - vélekedett Janet diPietro.