Legfeljebb három csésze kávé segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket és az agyi érkatasztrófákat - állapították meg amerikai kutatók. Egy nemrég publikált tanulmány cáfolja az eddigi kutatások eredményét, miszerint a kávé káros az egészségre.
Mindezt 27 ezer idősebb nő, 15 éven át tartó vizsgálata eredményei alapján állapították meg az Egyesült Államokban lévő Iowai Női Egészségügyi Intézet munkatárai.
A kardiovaszkuláris megbetegedések aránya 30 százalékkal volt alacsonyabb azoknál, akik kis mennyiségben rendszeresen fogyasztottak feketét.
A kávé ugyanis a vörösborhoz hasonlóan antioxidánst tartalmaz, amely megelőzi az érszűkület kialakulását.
A kutatók természetesen óva intenek a túlzásoktól. Mint ahogy a túlságosan megerőltető mozgás vagy a túl sok alkohol, úgy a kávé is káros nagy mennyiségben.