eur:
393.85
usd:
368.51
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Mikor jön a következő szuperűrvihar?

Néhány év múlva elképzelhető egy átlagosnál erősebb napkitörés és az azt követő szuperűrvihar százmilliárd dolláros kárt okozhat a Föld körüli műholdakban, az olaj- és áramvezetékekben - erősítette meg a Központi Fizikai Kutatóintézet főmunkatársa a kaliforniai Űrvihar-konferencián elhangzott bejelentést.

A Napon állandóan dúlnak a viharok, szuperviharnak az erősebb kitöréseket nevezik - mondta Jéki László fizikus az InfoRádióban. Nagyon sok változás van a Nap belsejében és ezek az egész Naprendszerre - így a Földre is - kihatnak.

Nem is túl régen, 1989-ben Kanadában például a villamosenergia-hálózat omlott össze egy űrvihar miatt. Van olyan távközlési hold és egyéb műhold, amiről egyértelműen tudható, hogy valamilyen nagy űrviharban ment tönkre.

Jéki László fizikus az InfoRádióban elmondta: az űridőjárás előrejelzése a műholdfüggő fejlett társadalmakban ugyanolyan fontos, mint a földi időjárás-előrejelzés, hiszen a műholdak elé le lehet ereszteni egy "védőredőnyt".

A távközlés, a Föld megfigyelése, a helymeghatározás - napi életünk rengeteg része függ a műholdaktól. Egy esetleges szuperviharban felszíni olajvezetékek és villamos távvezetékek is károsodhatnak.

Jéki László emlékeztetett, hogy a napfoltok mennyisége tizenegy évenként megnő. Mivel most a legkevesebb a napfolt, legközelebb 2011-ben várható nagyobb vihar. A fizikus szerint ezeket a tevékenységeket képesek észlelni, de ebben az esetben sincs egy-két napnál több a felkészülésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×