Védőoltással a méhnyakrák ellen

Infostart
2006. április 29. 06:05
A magyarországi virológusok azt szeretnék elérni, hogy a méhnyakrákot okozó HPV vírus elleni védőoltást már általános iskolás korban kapják meg a lányok - jelentette ki az InfoRádiónak a Szegedi Tudományegyetem Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézetének helyettes vezetője. Dr. Deák Judit hozzátette: a megelőzést szolgáló vakcina hamarosan kapható lesz, és jelenleg fejlesztik a már fertőzötteknek szóló úgynevezett terápiás vakcinát.

Egyre több a HPV-fertőzés Magyarországon. Ennek egyik oka az, hogy a felnövekvő generációk egyre kevésbé veszik figyelembe, hogy a gyakori partnerváltás nem csak a HIV-fertőzés, vagy más nemi betegségek, hanem a méhnyakrák veszélyét is magában hordozza - mutatott rá Deák Judit.

A legutóbbi vizsgálat 17,4 százalékos fertőzöttséget mutatott, folyik azonban egy újabb vizsgálatsorozat, amelynek eredménye az év végére várható. "Mivel most sokkal érzékenyebb módszerrel vizsgálunk, előre borítékolhatom, hogy sokkal magasabb lesz a fertőzöttség, mint ami annak idején volt" - mutatott rá a szakember.

A vírusnak összesen 250 genotípusát ismerik, ezek közül azonban csak néhány tartozik a legveszélyesebbek közé. Az összes megbetegedések és rosszindulatú daganatok 70 százalékát például 2 vírustípus adja, amelyek ellen hamarosan kapható lesz Magyarországon is a vakcina. Ez ráadásul Deák Judit reményei szerint több más vírustípus ellen is védhet.

A szakemberek szeretnék, ha ezt a megelőző vakcinát még általános iskolás korukban megkaphatnák a gyerekek. Az, hogy ez ingyenes lesz-e vagy fizetni kell majd érte, egyelőre még nem tudni.

Fejlesztés alatt van azonban már az az úgynevezett terápiás vakcina is, amely azoknak nyújthat védelmet, akik már megfertőződtek a HPV vírussal - tette hozzá Deák Judit.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást