Világformáló marslakók

Infostart
2006. április 28. 21:30
"Csak akkor tudunk olyan magyar tudósokat kinevelni, akik itthon tudnak nagyot alkotni, ha szembe nézünk azzal, ami az öt legnagyobb magyar származású természettudóssal történt" - hangsúlyozta az InfoRádiónak Hargittai István akadémikus a "Világformáló Marslakók" című könyvének bemutatóján.

Hargittai István azokat a nagy magyar tudósokat tekinti "marslakóknak", akik nem csak világszínvonalon járultak hozzá a tudomány fejlődéséhez, de ezen kívül meghatározó szerepet vállaltak az Egyesült Államok és az egész szabad világ védelmében.

Ennek a definíciónak öten felelnek meg: Kármán Tódor, Szilárd Leó, Wigner Jenő, Neumann János és Teller Ede.

Marx Györgynek, aki Magyarországon ismertté tette a II. világháború idején Amerikában született "marslakók legendáját", óriási érdeme az, hogy ezeknek a nagy tudósoknak, és más magyar, illetve magyar származású nemzetközi jelentőségű tudósoknak bevitte a nevét a magyar közgondolkozásba a 80-as években - hangsúlyozta Hargittai István.

A megválaszolatlanul maradt kérdésekre most választ kell találni

Az akadémikus szerint azonban Marx György sok kérdést meg is került: nem foglalkozott az antiszemitizmus kérdésével, vagy például azzal, hogy pontosan miért is hagyták el hazájukat ezek a tudósok.

"Vannak, akik úgy gondolják hogy ezek az emberek elárulták a hazájukat és máshol teljesítettek nagyot. Marx nem foglalkozott ezekkel a kérdésekkel behatóan, és elsősorban azért nem, mert úgy vélte: antiszemitizmust generálna ezzel" - tette hozzá Hargittai István.

Ma azonban valóban szembe kell nézni ezzel a kérdéssel, mert csak akkor lehet magyar tehetségeket kinevelni, és elérni azt, hogy tevékenységüket Magyarország javára fordítsák, ha sikerül feltárni mindazt ami történt, úgy ahogy az történt - vélekedett az akadémikus.

Hargittai István kiemelte: azt reméli, hogy Magyarország a 21. században egy olyan nemzetközi vérkeringés része lesz, ahol kétirányú utak vannak, és akik elmennek fiatal tehetségek, azok vissza is térnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást