A bab olcsó, és rendkívül tápláló, sokan azonban nem merik gyakran enni, mert felfújódással, és egyéb, társaságban igen kellemetlen következményekkel járhat a fogyasztása. Venezuelai tudósok azonban most rájöttek, hogyan lehet "szellentés-mentessé" tenni a babot.
A bab kellemetlen hatását azok a vastagbélben élő baktériumok okozzák, amelyeknek feladatat lebontani az emésztetlenül maradt anyagokat, például az oldható rostokat. A babban pedig ebből igen sok van.
A caracas-i Simon Bolivar Egyetem kutatói azonban rájöttek arra: egy baktérium, a Lactobacillus casei hozzáadásával felgyorsítható a természetes erjedési folyamat, és ezzel csökkennek a kellemetlen hatások.
A speciális baktérium hatására a babban található oldható rostok mintegy 66 százalékkal csökkennek. A bélrendszer számára fontos oldhatatlan rostok mennyisége ugyanakkor 97,5 százalékkal nő.