Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A jövőben biztosan tudjuk, mikor lesz árvíz?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország csatlakozott a Földmegfigyelési Csoporthoz, amelyben 64 ország és az Európai Bizottság dolgozik az elmúlt időszak természeti csapásainak értékelésén, és az újabb természeti katasztrófák minél korábbi előrejelzésén. Magyarország számára ez például akár azt is jelentheti, hogy a következő árvizekre már korábban el tudnak kezdeni felkészülni a szakemberek.

A világ számos területe szenved az elmúlt időszakban bekövetkezetett nagy globális változásoktól. Magyarországon például megnőtt az árvízveszély - mutatott rá az informatikai tárca EU ügyekkel foglalkozó főosztályának vezetője.

Erényi István az InfoRádióban elmondta: a Földmegfigyelési Csoport munkájában 64 ország és az Európai Bizottság vesz részt, annak érdekében, hogy közösen próbálják megérteni: milyen éghajlatváltozások zajlanak a földön, és megpróbálják minimalizálni a folyamatok hatását.

Számos globális megfigyelőrendszer működik, amelyekben több mint 20 magyar intézmény is részt vesz. Az elmúlt 3-4 évben a csoport tagjai felismerték, hogy ha ezeknek a rendszereknek a megfigyeléseit egymás mellé teszik, összevetik, sokkal inkább láthatóvá válik, hogy mi várható a jövőben - hangsúlyozta Erényi István.

A főosztályvezető lényeges elemként emelte ki, hogy az együttműködésben a nem EU-tagállam, de például árvízvédelmi szempontból fontos környező országok is részt vesznek, ami lehetővé teszi a védekezés összehangolását is.