Tíz év után kapta vissza saját szívét egy kislány

Infostart
2006. április 13. 11:49
Egy 12 éves brit kislánynak 10 évvel szívátültetése után eltávolították donorszervét és újraindították saját szívét. Hannah Clark volt az első páciens, akin Nagy-Britanniában ilyen beavatkozást hajtottak végre.

Tíz évvel ezelőtt azért kapott új szívet az akkor 2 éves Hannah, mert szívizombetegsége miatt szíve kétszeresére nőtt. Az orvosok azonban láttak esélyt a szív regenerálódására, így nem távolították el, hanem egyszerűen "kivonták a forgalomból". Így Hannah eredeti szíve az elmúlt 10 évben ott pihent a funkcionáló donorszív mellett.

Egy rutinvizsgálat azonban tavaly novemberben kimutatta, hogy a donor szív elkezdett kilökődni a kislány szervezetéből. Ezért döntöttek úgy az orvosok, hogy visszakötik az eredeti szívet a donorszerv helyére.

A február 20-ai műtét után Hannah rendkívül gyorsan felépült, már 5 nap után elhagyhatta a kórházat, és azóta is jól van, eredeti szíve jól működik.

"A sebészek régóta úgy gondolják, hogy ha egy szív akut gyulladás miatt válik működésképtelenné, akkor pihentetés esetén egy idő után regenerálódni tud" - mutatott rá Peter Weissberg, a Brit Szív Alapítvány orvos-igazgatója.

"Úgy tűnik, hogy ebben az esetben pontosan ez történt. A pótszív átvette a munkát, és hagyta, hogy a páciens saját szíve pihenjen" - tette hozzá.