Rabszolgának érzi magát? Valószínűleg az is!

Infostart
2006. április 11. 03:42
Arisztotelész egy általában nem szívesen emlegetett elmélete szerint az emberek nagy részét rabszolgasorban lehet tartani, mert rabszolgának születtek. Egy angol egyetem professzora most megvédi az ókori filozófust, és bebizonyítja: a legtöbben valóban rabszolgának születtünk.

Malcolm Heath, a Leeds-i Egyetem professzora azt mondja: Arisztotelész politikailag inkorrektnek tűnő elméletében valójában semmi olyasmit nem állított, hogy a született rabszolgák alsóbbrendűek lennének. Képesek ugyanúgy gondolkodni, mint a többiek, lehetnek nagyon kreatívak és intelligensek is.

Egyszerűen csak arról van szó, hogy egy olyan hibával születtek, amely miatt nem képesek felismerni: hogyan lehet jó életet élni - írja a brit professzor.

A nyugati társadalmak az anyagi javak megszerzésére és az örök fiatalság elérése koncentrálnak inkább, nem pedig a velünk született jóság és boldogság kiteljesítésére.

Így valószínűleg jobban járnánk, ha mi, született rabszolgák, a született rabszolgatartó gazdák, vagyis a görögök kezébe adnánk életünket - írja a The Times.