Ártalmas lehet a túl sok hús?

Infostart
2006. április 3. 21:17
Feszültebb felnőtt lesz abból a gyerekből, akinek édesanyja a terhesség alatt túl sok húst eszik - állítják brit tudósok. A terhes nőknek így azt ajánlják: különösképp kerüljék azokat a diétákat, amelyek során sok fehérjét és kevés szénhidrátot szabad enni.

Egy brit kutatócsoport összesen 86 felnőttet vizsgált. Mindegyikük 1967-68-ban született, és anyjuknak a terhesség alatt azt tanácsolták az orvosok, hogy naponta fél kiló marha vagy disznóhúst egyenek a terhességi komplikációk elkerülése végett.

Az edinburgh-i és southamptoni egyetemek közös kutatásának eredménye azt mutatta, hogy minél több húst evett terhesen az anya, gyerekében annál magasabb lett a stressz hormonnak is nevezett kortizol.

A ma harmincas éveik végét taposó kísérleti alanyokat különböző stresszel járó feladatokkal bízták meg:  beszédet kellett például tartaniuk. Minden feladat előtt és után megmérték vérnyomásukat és vérük kortizol szintjét.

"Azt nem tudjuk, hogy miért van a túlzott húsevésnek ilyen hatása" - mondta Rebecca Reynolds, a kutatás vezetője.

A magas fehérje és alacsony szénhidrát bevitelére épülő diéták népszerűségének fényében azonban fontos a kutatás eredménye, hiszen azt jelzi, hogy terhesség esetén mindenképpen kerülni kell az ilyen fogyókúrákat.