Egy brit kutatócsoport összesen 86 felnőttet vizsgált. Mindegyikük 1967-68-ban született, és anyjuknak a terhesség alatt azt tanácsolták az orvosok, hogy naponta fél kiló marha vagy disznóhúst egyenek a terhességi komplikációk elkerülése végett.
Az edinburgh-i és southamptoni egyetemek közös kutatásának eredménye azt mutatta, hogy minél több húst evett terhesen az anya, gyerekében annál magasabb lett a stressz hormonnak is nevezett kortizol.
A ma harmincas éveik végét taposó kísérleti alanyokat különböző stresszel járó feladatokkal bízták meg: beszédet kellett például tartaniuk. Minden feladat előtt és után megmérték vérnyomásukat és vérük kortizol szintjét.
"Azt nem tudjuk, hogy miért van a túlzott húsevésnek ilyen hatása" - mondta Rebecca Reynolds, a kutatás vezetője.
A magas fehérje és alacsony szénhidrát bevitelére épülő diéták népszerűségének fényében azonban fontos a kutatás eredménye, hiszen azt jelzi, hogy terhesség esetén mindenképpen kerülni kell az ilyen fogyókúrákat.